Energitips i köket

 • Handdiska inte under rinnande vatten
  Om du diskar i en kvart under rinnande varmvatten går det åt 75 liter. Använd istället balja eller diskpropp. Om du använder diskmaskin, kör den när den är full av disk.
 • Rätt temperatur i kyl och frys
  Ställ in rätt temperatur i kyl och frys. I kylen rekommenderas +5 grader och i frysen -18 grader. Håll koll genom att sätta in en termometer. För varje grad extra kyla ökar du energiförbrukningen med 5–10 procent. Frosta av frysen med jämna mellanrum, speciellt om det är is i den. Det är också bra att dammsuga baksidan på kylen och frysen – det minskar både energiåtgången och brandrisken.
 • Tina mat
  Maten mår bättre av att du tar ut den i god tid och låter den tina i kylen istället för i micron. Låt även den varma maten svalna innan du lägger in den i kyl eller fryser in den. Det är energismart att använda microvågsugnen när man vill värma små portioner mat.
 • Kastruller och stekpannor
  Buckliga och repiga kastruller drar mer energi, använd därför kastruller och stekpannor med plana bottnar och som passar till plattans storlek. Om spisplattan är 1 cm större än kastrullen ökar energiförbrukningen med 20 procent.
 • Koka snabbare
  Använd lock på kastrullen så kokar det snabbare. Du sparar 30 procent energi med locket på. Det är även smart att använda vattenkokaren till annat än te och kaffe. Du kan till exempel använda den för att koka upp vatten till potatisen, äggen eller grönsaker. När vattnet kokat upp är det bara att fortsätta matlagningen på spisen.
Hjälpte den här informationen dig?