Parkering och motorvärmare

Styr din motorvärmare

Det finns olika system för motorvärmar­styrning i våra bostads­områden. Välj bostads­område och se vad som gäller för din motorvärmare.

Besöksparkeringar i Centrum, Sörliden, Valhalla, Domsjö, Gullänget och Själevad är avgiftsbelagda. Detta för att ge besökare och hyresgäster bra möjligheter till tillfällig parkeringsplats och för att minska antalet felparkerare. Besöksparkeringar i våra ytterområden är inte avgiftsbelagda.

Mer information om besöksparkeringar

Att ladda sin elbil eller laddhybrid i ett vanligt eluttag i garage eller vid en vanlig elstolpe är inte tillåtet och kan innebära en direkt brandfara. För att ladda en elbil eller laddhybrid måste uttaget vara godkänt för denna typ av laddning, vilket inte ett vanligt eluttag är.

Vi undersöker just nu möjligheten att erbjuda elbilsladdning i några av våra bostadsområden. En provmontering har gjorts och kommer att utvärderas inför framtida beslut om fler elbilsladdare.

Överhettning kan orsaka brand

När ett eluttag under en lång tid levererar så pass mycket ström som elbilar eller laddhybrider kräver, kan uttaget bli överhettat och orsaka en brand. Om en brand uppstår av en sådan anledning gäller inte försäkringen och det kan bli höga återbetalningskrav.

I våra bostadsområden har vi olika typer av fordonsplatser att hyra.

För allas trevnad och säkerhet är det viktigt att motordrivna fordon parkeras på de speciellt markerade och skyltade fordons­platserna. Vilka regler som gäller för din fordonsplats hittar du på ditt hyresavtal.

Undvik parkeringsböter: Det är stor risk att du får parkeringsböter om du parkerar ditt fordon där det inte är tillåtet. Om du får parkerings­böter har du åtta dagar på dig att betala dessa böter. Efter en påminnelse lämnar vi över ärendet till en inkassofirma.  

Vid tyngre transporter kan du köra fram bilen till entrén för att packa i eller ur. Däremot får du inte parkera bilen inne på gården eller vid entrén. Med parkering menas när bilen står uppställd mer än tio minuter utan att det finns någon aktivitet kring bilen.  

Kom ihåg att ta med dig din motorvärmar­kabel när du åker iväg. Den strömförande motorvärmarkabeln är inte petskyddad och hänger ofta i "barnhöjd".

Det är inte tillåtet att tvätta bilar i våra bostadsområden. När du tvättar din bil bör du göra det i en biltvätt eller gör-det-själv-hall. Sådana anläggningar är utrustade med oljeavskiljare och ofta även en reningsanläggning, som tar bort föroreningar och tvättmedel innan vattnet släpps ut i det allmänna avloppsnätet.

Läs mer om biltvätt på Miva.se Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Du ansvarar själv för snöskottning och sandning av din fordonsplats.

Hjälpte informationen på sidan dig?