Så söker du bostad

Vi publicerar alla lediga bostäder på Mina sidor. För att kunna anmäla intresse till en ledig bostad behöver du först vara registrerad i vår bostadskö. Här nedan beskriver vi steg för steg hur du gör för att söka en ledig bostad.

För att ställa dig i vår bostadskö behöver du registrera dig på Mina sidor och kryssa i att du vill registrera dig i kön som heter Bostad. Är du student behöver du kryssa i kön som heter Studentbostad.

Du börjar samla köpoäng från och med den dag du registrerar dig i vår bostadskö, och du får 1 köpoäng per dag. På Mina sidor under rubriken Mitt sökande, Bostad kan du se hur många köpoäng du har. Dina köpoäng är personliga och kan inte överlåtas eller slås ihop med någon annans köpoäng.

För att stå kvar i kön och samla köpoäng måste du logga in på Mina sidor minst en gång var 12:e månad, annars nollställs dina köpoäng och dina bevakningar av lediga lägenheter upphör. Om du inte har loggat in inom 15 månader tas din köprofil bort.

Förnyelse av din kötid sker med automatik varje gång du loggar in på Mina sidor. Ta för vana att gå igenom dina kontaktuppgifter för att hålla dem aktuella. Du som har registrerat en e-postadress får som extra service en påminnelse via e-post en månad innan 12 månader har passerat. Har du inte tillgång till dator är du välkommen att kontakta kundcenter så hjälper vi dig med uppdateringen.

För att få erbjudande om en ledig bostad behöver du själv göra en intresseanmälan via Mina sidor till just den lägenhet som du är intresserad av. En ledig lägenhet ligger ute för intresseanmälan i 3 dagar.

Tips för att bevaka lediga hyresobjekt!
När du är registrerad i vår bostadskö har du möjlighet att lägga in en bevakning av lediga hyresobjekt. Du kommer då automatiskt att få ett e-postmeddelande så fort det finns ett ledigt hyresobjekt som matchar dina önskemål.

Du kan därefter logga in på Mina sidor och klicka på Mitt sökande, Bevakningar och den annons du är intresserad av. Längst ner i annonsen hittar du länken för att göra en intresseanmälan.

Läs mer om bevakning av lediga hyresobjekt

När du anmält intresse för en ledig bostad jämförs dina köpoäng med övriga som anmält intresse till samma bostad. De åtta med högst köpoäng får ett erbjudande om att gå på visning och titta på bostaden. Det är nuvarande hyresgäst som visar den, alternativt vårt kundcenter.

När du har fått ett erbjudande om en ledig bostad ska du inom 2 dagar från visningsperiodens slut svara ja eller nej till erbjudandet på Mina sidor.

Om du är den med högst köpoäng, bland de personer som har tackat ja till bostaden, kommer vi att kontakta dig och erbjuda dig att teckna hyresavtal för bostaden.

Grundkrav
En förutsättning för att bli erbjuden att teckna hyresavtal är att du uppfyller våra grundkrav i vår uthyrningspolicy.

Kreditupplysning
Vi tar en kreditupplysning på dig, om du har en nyregistrerad betalningsanmärkning inom de senaste 12 månaderna eller ett skuldsaldo kommer vi att säga nej till din intresseanmälan. Du kan fortfarande stå kvar i bostadskön och samla köpoäng men du kommer inte kunna göra fler intresseanmälningar så länge du har skulder.

Är du redan vår hyresgäst och söker nytt boende samtidigt som du har hyresskulder eller upprepade sena betalningar de senaste 12 månaderna kommer vi inte godkänna en omflyttning.

Efter du tecknat hyresavtal
När du tecknar nytt hyresavtal på en bostad nollställs dina köpoäng, detta gäller även om du byter bostad inom Övikshem.

Under de följande 6 månaderna efter att du har flyttat in, kommer det inte att vara möjligt att göra ytterligare intresseanmälningar på lediga bostäder på grund av vår omflyttningsregel.

Hjälpte informationen på sidan dig?