Ventilation och värme

Våra lägenheter ska hålla en inomhus­temperatur på cirka 20-21 grader mitt i rummet. Ibland kan temperaturen tillfälligt variera beroende på vilken temperatur det är utomhus. Värme- och ventilations­systemen är idag automatiserade och styrs genom olika system i fastighetens värmecentral.

Inomhustemperaturen styrs automatiskt av givare som finns placerade inne i och utanpå fastigheten. Det kan vid hög luft­fuktighet, när det blåser mycket och vid hastiga väderomslag ta lite tid för systemet att hitta en balans och rätt inomhus­temperatur. Detta gör att inomhus­temperaturen tillfälligt kan variera.

För att mäta om din lägenhet håller rätt temperatur ska du mäta temperaturen i mitten av rummet, cirka 1,5 meter upp från golvet. Är det 20-21 grader har du en normal inomhustemperatur. Under kortare stunder kan temperaturen sjunka eller stiga 0,5–1 grad utan att det är något fel. Om din lägenhet är kallare är det viktigt att du gör en felanmälan.

Även om ett element känns svalt behöver det inte betyda att det inte fungerar. Eftersom elementet styrs av en termostat värms det bara upp så mycket som det behövs för att bibehålla en temperatur på mellan 20–21 grader.

Tips!

För att värmesystemet ska fungera så bra som möjligt är det viktigt att du inte ställer stora möbler framför elementet eller att termostaten på sidan av elementet täcks av tunga gardiner. Då känner inte termostaten av inomhustemperaturen på rätt sätt.

Det finns olika ventilationssystem i våra fastigheter. Vissa fastigheter har självdrag, andra har från- och tilluftssystem. För att ventilationen ska fungera så bra som möjligt är det viktigt att köksfläkt, fönsterventiler samt från- och tilluftsdon används på rätt sätt och att du rengör dem med jämna mellanrum.

Från- och tilluftssystem

I de fastigheter som har från- och tilluftsystem sugs luften ut via köksfläkten och via frånluftsdon i badrummet. Samtidigt kommer ny frisk luft som är förvärmd in i lägenheten via tilluftsdon i sovrum och vardagsrum. Systemet är injusterad så att lika mycket luft tillförs som sugs ut ur lägenheten, det är därför viktigt att du inte ändrar donens inställningar.

Fönsterventiler

Har du fönsterventiler kring dina fönster ska dessa ventiler vara öppna. Är ventilerna stängda eller tilltäppta tar sig luft in genom brevinkast eller som kallras genom fönstren. Det blir lätt undertryck i lägenheten och luften ventileras inte. Dessutom har elementen svårt att värma upp den typen av luftinsläpp vilket gör att du vintertid kan få en lägre inomhustemperatur än nödvändigt.

Rengör fönsterventiler och ventilationsdon

Det är inte bara viktigt att frisk luft kan komma in via fönsterventilerna, det är lika viktigt att ventilationsdonen kan släppa ut luft. Dammsug därför ventiler och ventilationsdon ren från damm med jämna mellanrum. Torka därefter med fuktat trasa med eventuellt lite diskmedel.

Köksfläkt

När du använder köksfläkten, låt gärna ett fönster en bit från köket stå lite på glänt. På så sätt får du ut bästa funktion av din köksfläkt. Värmen i din lägenhet är anpassad efter ett normalt bruk av köksfläkten. Undvik därför att låta fläkten stå i forceringsläge i onödan. Detta leder till att lägenheten blir kallare och får mer luftdrag.

  • Kontrollera att termostaten på elementet är påslagen. Ibland kan ventilen fastnat i ett stängt läge under sommaren. Testa med att vrida termostatvredet fram och tillbaka ett tiotal gånger. Ställ därefter termostaten på max.
  • Står möbler, exempelvis soffa eller säng tätt intill elementet som kan hindra värmen från elementet att sprida sig? I så fall flytta fram möblerna så att de står ett par decimeter ifrån elementet.
  • Täcker tjocka gardiner för termostatvredet? Det kan göra att termostaten känner av högre temperatur än vad rummet har och elementet slår därför ifrån.
  • Dra för rullgardiner och persienner på natten, det hjälper till att hålla kylan ute och behålla värmen i rummet.
  • Om du vill vädra, vädra snabbt med tvärdrag några minuter istället för att låta fönstren stå på glänt hela dagen. Då byts luften ut utan att rummet kyls ner.

När det är ovanligt varmt utomhus kan det vara svårt att få ner temperaturen i fastigheten. Här kommer några smarta tips på hur du sänker inomhustemperaturen under sommarens varmaste dagar:

  • För att minska värmen från solen kan du försöka stänga ute direkt solljus genom att dra för gardiner eller dra ner rullgardiner och persienner under de varmaste timmarna på dagen.
  • Öppna och vädra när det blivit svalare ute på kvällen eller natten. Om möjligt kan du försöka skapa ett korsdrag genom att öppna flera fönster i lägenheten. Detta hjälper till att sänka temperaturen inomhus.
  • Vanliga fläktar fungerar bra för att sänka temperaturen tillfälligt. Ställ gärna en skål med is framför för att skapa ytterligare svalka. När fläkten blåser luft över isen, skapar det en svalkande effekt som kan hjälpa till att sänka rumstemperaturen.
  • Flera av hemmets apparater utstrålar extra värme så som: datorer, bildskärmar och ljudanläggningar. Stäng därför av alla standby-lägen för att minska värmen. Ugn, spis och diskmaskin genererar också värme och ånga. Om du har möjlighet kan du undvika att använda dem när det är som allra varmast.

För att sänka temperaturen i ett specifikt rum, som sovrummet, när elementen är på, kan du sänka värmen i det rummet och hålla dörren stängd. Om du istället låter dörren vara öppen, kommer temperaturen att sänkas i hela lägenheten, vilket kan leda till att det blir svalare överallt.

Hjälpte informationen på sidan dig?