Miljörum - så här sorterar du ditt avfall
I de flesta av alla våra bostadsområden finns särskilda rum eller små hus för sortering av hushållssopor eller hushållsavfall som det också kallas. Här finns uppmärkta kärl som gör det enkelt för dig att sortera ditt avfall på rätt sätt. Om många sorterar fel är det inte bara dåligt för miljön, det innebär även onödiga kostnader.
Hushållssopor
Restavfall
Med restavfall menas de sopor som du kastar hemma i soppåsen efter att du sorterat ut matavfall och det som ska källsorteras.
Så sorterar du avfall | Miva Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.
Matavfall
Matavfall är sådant som blir över då du lagar mat eller har ätit. Vi har i de flesta av våra bostadsområden separat insamling av matavfall. Frågor och svar om matavfall
Källsortering av förpackningar
Glasförpackningar
Här lämnar du:
- Glasflaskor
- Glasburkar
Lämna inte:
- Porslin, keramik, dricksglas, spegelglas och lysrör ska lämnas vid Mivas återvinningscentraler Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.
- Batterier, lampor och smått elavfall kan lämnas vid Mivas återvinningscentraler eller i Mivas insamlingsskåp EL:IN Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. som finns i ett antal livsmedelsbutiker i Örnsköldsviks kommun.
Metallförpackningar
Här lämnar du metallförpackningar så som:
- Rena och torra metallförpackningar
- Konservburkar
- Folieformar
- Dryckesburkar utan pant
- Aluminiumfolie
- Tuber för mat
- Lock och kapsyler
Lämna inte:
- Metallförpackningar som innehåller färg eller lim, sprayflaskor, stekpannor och bestick ska lämnas vid Mivas återvinningscentraler Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.
- Pantburkar återvinner du vid livsmedelsbutikernas pantutrymmen. Här kan du panta. Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.
Pappersförpackningar
Här lämnar du pappersförpackningar så som:
- Kassar av papper
- Mjölk- och juicepaket
- Mjöl- och sockerpåse
- Pasta- och flingpaket
- Present- och julpapper
- Skokartonger
- Toalettrullar
- Tvättmedelskartonger
Lämna inte:
- Kuvert och glansigt eller plastat omslagspapper. Detta lägger du i dina hushållssopor och kastar på restavfall.
Plastförpackningar
Här lämnar du plastförpackningar så som:
- Hårda plastförpackningar som burkar, flaskor, plastlock och korkar.
- Mjuka plastförpackningar som påsar, refillpaket, tuber och plastfolie/plastfilm.
Lämna inte:
- Plastmöbler är grovsopor
- Plastförpackningar med kemikalierester ska lämnas som farligt avfall vid Mivas återvinningscentraler Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.
Tidningar och returpapper
Här lämnar du tidningar och returpapper så som:
- Dags- och veckotidningar
- Magasin och tidskrifter
- Kataloger och broschyrer
- Reklamblad
- Kontorspapper
Lämna inte:
- Kuvert ska sorteras som restavfall
- Pappersförpackningar och presentpapper ska sorteras som pappersförpackningar
Tänk på!
- Papperskassen som du burit dina tidningar i lägger du i behållaren för pappersförpackningar. Ta även bort plastomslag runt tidningar och reklam och sortera som plastförpackning.
Annat avfall
Grovavfall
Grovavfall är stora saker som inte går ner i din soppåse, till exempel trasiga möbler, gamla cyklar, trädgårdsmöbler, barnvagnar, större mängder wellpapp, mattor och plastgranar.
Övikshem har ingen möjlighet att ta hand om ditt grovavfall. Du ska själv lämna det vid någon av Mivas återvinningscentraler, Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. det är kostnadsfritt för dig som privatperson. Om du inte har möjlighet att själv frakta bort ditt grovavfall till återvinningscentralen kan du mot en avgift beställa hämtning av grovavfall och elektronik på Mivas webbplats Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. eller via deras kundtjänst på tfn 0660-330 400.
Elavfall
Allt som har sladd eller batteri räknas som el-avfall och du ska själv lämna ditt elavfall på någon av Mivas återvinningscentraler Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.. Exempel på elavfall är: datorer, hifi, telefoner, mobiler, TV-apparater, DVD/video, hushållsmaskiner och eldrivna verktyg.