Fyll på ditt skogsskafferi i höst
Hösten är en perfekt tid att hitta rikedomar i skogen som kan fylla frys och skafferi. Här får du de bästa tipsen om bär, svamp och höstodling som kan vara till glädje under hela det mörka vinterhalvåret.
Det behöver inte vara trist att sommaren är över. Faktiskt är hösten rätt svårslagen här i Höga Kusten med färgprakten och den höga, klara luften. I vårt område finns en uppsjö av vandringsleder att välja och vraka bland. Varför inte packa en ryggsäck med fika och bege sig ut på en långpromenad i skogen? Har du tur kan du också hitta svamp och bär på din vandring. Vi lovar dig, har du en gång börjat plocka svamp och bär är risken stor att du aldrig kommer att sluta.
Av de 10 000 svamparter som finns i Norden är bara ett hundratal ätliga. Därför gäller det att vara lite kunnig innan man ger sig ut i skogen. Kantarellen är omtyckt av många och är lätt att känna igen på färgen och doften. Håll också utkik efter fårticka, lammticka och brödticka. De är vita och gråbruna och växer i klunga. Karljohansvampen brukar växa fint efter torra och varma somrar.
Att plocka svamp är att kliva omkring, gå, se sig om och registrera. Det gäller att använda alla sina sinnen, att känna på svampen och dofta på den. Låt det få ta tid. Ett tips är att inte börja med skivlingarna, det vill säga svampar med skivor istället för rör under hatten. Eftersom det är den största arten bland svamparna finns också många giftiga i den gruppen.
I skogarna här omkring brukar det finnas gott om hallon, lingon, blåbär och hjortron. Ska du ge dig ut och plocka bär finns det några saker du kan tänka på:
- Lingon trivs i gles barrskog, gärna nära tall. Blåbär trivs bra i granskog. Är du på jakt efter hjortron ska du söka dig till en mosse med fuktig torv.
- När du ändå är ute och njuter av höstluften i skog och mark finns stor chans att du också stöter på vildhallon. Plocka och njut!
- Utrusta dig med bra skor eller stövlar, bärplockare (om det är bär du är ute efter), hink och myggmedel. Glöm inte dricksvatten, och kaffe! Är du inte hemtam i området, ta med en karta och se till att mobilen är laddad. Ha respekt för jaktsäsong och ta med extrakassar. Tänk om du hittar ett superställe….
När det gäller odling finns det mycket du kan göra nu på hösten och som kan glädja dig under hela året. Det finns grönsaker som du både hinner så och skörda. Ruccola, spenat och rädisa är tre bra exempel.
Rucola kan du odla på hösten både i kruka och i trädgårdsland. Den växer väldigt snabbt och tål till och med att odlas inomhus på vintern. Bladen är smakrika och kan användas i sallader, på pizza, eller varför inte göra ett smör med mixad ruccola att servera till en grillad köttbit?
Spenat kan du så i september och skörda under oktober och november. Den trivs bra i svalare temperatur och i fuktigare luft. De vitamin- och mineralrika bladen är perfekta att äta för att hålla dig pigg och frisk. Spenat passar i såser, som stuvning eller i smoothies tillsammans med andra vitaminrika ingredienser. Så gärna spenaten med rädisa, även den kan skördas efter några veckor.
De här tre grönsakerna kommer garanterat att lyfta dina måltider i höst.
Recept: Vegetarisk höstmacka från skogens skafferi
- 1 skiva toast
- Smör
- Västerbottensost
- En handfull rädisor
- 1 stor näve spenat
- Ett knippe gräslök
- Salt och peppar
Rosta brödet och dela det i trekanter. Skiva rädisor tunt. Bred smör på brödet och toppa med ost och spenat. Strö över hackad gräslök och smaka av med salt och peppar. Servera med ruccola.