Valhalla är vårt andra hem – eller första

”Hej, vad heter du?”

Två stora, nyfikna, glada ögon möter i dörren på Valhallavägen 43. Det är Rose som är fem, ”fast snart sex år”, som nyfiket kikar ut under lugg. Rose bor här med sin pappa Ahmad, sin mamma Ahsan och sina sju syskon.

”Fast de äldsta har börjat flytta ut nu”, säger Ahmad Shahror och visar in i det stora, trivsamma vardagsrummet.

I köket står Ahsan med händerna fulla av deg som hon formar till fina spenatfyllda bröd. Vi skrattar åt att det är svårt att ta i hand och hälsa när händerna är fulla av mjöl.

”Jag kom från Libanon till Sverige för 23 år sedan via en flyktingförläggning i Timrå, där jag bodde i två månader. De flesta som var där ville flytta söderut, men jag hade lust att flytta norrut eftersom jag hade en kusin i Örnsköldsvik som trivdes här.”

Ahmad har varit Örnsköldsvik och Valhalla trogen sedan dess. Ja, förutom den korta tid han flyttade tillbaka till Libanon med familjen.

”Jag tänkte att vi skulle flytta hem. Men efter tio månader i Libanon insåg vi att det var Sverige, Örnsköldsvik och Valhalla som var vårt hem. Så vi flyttade hem igen.”

Familjen bor i en välplanerad femrummare med stor balkong. Härifrån är det lätt att hålla uppsikt över barnen ute på den stora lekvänliga gården. Där ute finns stora gräsmattor och planteringar och vid borden brukar grannarna träffas och dricka kaffe när det är vackert väder.

”Det är ett lugnt område, en bit från stan men ändå tillräckligt nära för att det ska vara enkelt att ta sig ner till city när vi vill det. Många bor här sedan länge och vi har lärt känna inte bara våra grannar, men också Övikshems bovärd som arbetar här i området sedan många år. Han är hjälpsam, trevlig och omtyckt.”

Rose vill visa sin fina bok och pekar på hur man kan öppna små luckor och hitta nya bilder under. Hon växlar obekymrat mellan arabiska och svenska, lika hemma med båda språken.

”För barnen var det självklart svårast att komma tillbaka till Libanon med de traditioner och den skolgång som finns där. Flera av dem är födda här, de har vuxit upp och gått i skola här och de har sina kompisar här. För dem är Valhalla hemma.”