Vi ska starta ett fotbollslag

Monica Sundin och Ruhiyya Mammadova med barn från Sörliden.

 

”Integration handlar om att möta varandra och att skapa gemenskap. Det gör vi genom vår verksamhet.”

Den 1 februari 2011 startade Sörliden/Valla Samverkansförening med stöd av Övikshem och Örnsköldsviks kommun. Syftet var att skapa mötesplatser för de boende, hitta på fritidsaktiviteter för barnen och förbättra relationerna med skolan. Monica Sundin som har bott på Sörliden i 16 år är kassör i föreningen och har varit med från starten.

”Verksamheten har utökats väldigt fort. Det finns både engagemang och intresse hos oss som bor här och vi gör massor av uppskattade aktiviteter. I somras gjorde vi bussutflykter två gånger i veckan. Många av dem som följde med på utflykterna har inte tillgång till egen bil, men det finns dem som har det och ändå väljer att åka med oss för att de gillar gemenskapen och att göra saker tillsammans med andra. Det skapar ett kitt mellan oss här på Sörliden.”

Ruhiyya Mammadova är anställd för att utveckla verksamheten i föreningen. Hon finns på plats i den egna möteslokalen på Järvstagatan 10 ett par dagar i veckan.

”Vi har läxhjälp några kvällar i veckan och många av områdets barn samlas här. Det är ett bra sätt att få fler kompisar och det märks på gårdarna att barnen är mer ute och leker sedan vi började vår verksamhet. Man har lärt känna varandra och det är enkelt att gå ut och hitta kompisar att vara med.”

Ruhiyya har bott på Sörliden i 12 år. Hennes engagemang för barnen är stort och de flesta hejar igenkännande när hon går genom området. För Ruhiyya är barnen en stor drivkraft för arbetet i föreningen. Och idéer saknas inte.

”När skola och fritids är stängt så stänger även fritidsgårdarna. Det är ingen bra lösning för barnen som behöver platser att vara på. Så en egen ”fritidsgård” här på området är en framtidsdröm. Och så ska vi starta ett fotbollslag så fort vi hittar en plats att träna på. För spelare är det ingen brist på!”