Jag gör det som jag vill ha det hemma

”Skynda dig in, jag måste måla taket utan paus så det inte blir flammigt!”

Den gröna radioapparaten som står på fönsterbrädan i sovrummet är omsorgsfullt insvept i skyddande plast. Gloria Gaynors gamla 80-talsdänga, ”I will survive” underhåller en ensam man klädd i vitt. Även håret har vita stänk, så också armarna. Övikshems målare, Peo Grewell, målar taket i en tvårummare på Sörbyvägen med rollern fast förankrad i ett långt skaft.

”Den här bostaden är lite unik faktiskt. Den är så otroligt välbevarad, fast den inte är renoverad på väldigt många år. Se på lister och garderobsdörrar, det syns knappt att någon har bott här. Hyresgästen som bodde här avböjde all renovering och nu när hon flyttat efter många år passar vi på att helrenovera den”.

Peo Grewells dialekt är utpräglat skånsk. Hans rötter finns i Malmö där han tillbringade sina tidiga barndomsår i ett område inte helt olikt Sörliden.

”Det är bra att bo så här. Som barn får man mycket kompisar och det finns alltid något att göra. Sörliden ligger högt och vackert och lägenheterna längst upp har en fantastisk vy över staden. Och så ligger Skyttis med skidspår och löparbanor bara ett stenkast härifrån. Det är svårslaget”

Själv bor han ett par mil utanför staden, dit kärleken tog honom för 24 år sedan och på Övikshem har han arbetat i knappt tio år.

”Jag trivs kanonbra. Det är ordning och reda på rutiner och uppdrag och vi har alltid tillgång till den utrustning som krävs, inte minst skyddsutrustning. Uppdragen är olika och vi får göra allt ifrån småfix till hela lägenhetsrenoveringar.”

Golven är omsorgsfullt täckta med skyddspapper och väggarna har fått tapetskarvarna slipade och spacklade. Det står målarpytsar och penslar lite här och där. Blir folk aldrig irriterade när han drar in med sina verktyg? Peo skrattar.

”Väldigt sällan faktiskt. De flesta vet att jag kommer för att göra det finare i deras bostäder, jag gör det ju med samma omsorg som om det var mitt eget hem. Det uppskattas av våra hyresgäster och det händer att jag blir bjuden på fika.”