Jag har en hisnande utblick över stad och hamninlopp

Det är lite utkylt i vävstugan på Sörbyvägen 13. Den har stått tom under de vackra sommardagar som har passerat medan de boende på Sörliden hellre har ägnat sig åt att odla på sina kolonilotter eller göra utflykter i skogen bakom husen. Men nu börjar höstdagarna bli mörka och kyliga och vävstolarna lockar igen. Berit Witzansky plockar med trådar och skälstickor i en röd väv som sitter i den mindre vävstolen.

”Ja, nu är det verkligen dags att sätta fart på vävstolen om julduken ska hinna bli klar i tid.”

Berit är ordförande i hyresgästföreningen och en riktig eldsjäl när det kommer till miljö och aktiviteter runt Sörliden. Vävstugan är ett av hennes favoritställen, kolonilotterna en annan.

”Vi har ett 30-tal kolonilotter på tre ställen som vi på Sörliden kan boka kostnadsfritt. Intresset för att odla eget blir allt större och det är roligt att se de olika planteringarna och odlingarna. Själv odlar jag bara blommor, men många andra odlar grönsaker från världens alla hörn. Många som promenerar förbi stannar till och njuter av färgprakten, det är verkligen ett uppskattat inslag i miljön.”

Berit Witzansky har bott på Sörliden i 15 år och kan inte tänka sig att bo någon annanstans. Tillgången till naturen, lugnet, närheten till stad och service och bussturer en gång i halvtimmen är det som gör henne trogen Sörliden. Och så utsikten!

”Från min tvårummare på sjunde våningen har jag en hisnande utblick över stad och hamninlopp. På kvällarna blir det ett fantastiskt panorama med alla ljus som lyser upp hela staden. Jag njuter av den utsikten från vardagsrummet och jag somnar med den på näthinnan i mitt sovrum. Och det kan jag göra utan att betala massor av pengar i insats.”