Skyddsrum

Det finns skyddsrum i en del av våra fastigheter. I fredstid kan skyddsrummen vara låsta och/eller användas som till exempel cykelförråd, källarförråd eller hobbylokal. Det är Myndigheten för Samhällsskydd och Beredskap (MSB) som beslutar om eller när skyddsrum ska aktiveras. Vi har då 48 timmar på oss att ställa i ordning och låsa upp skyddsrummen.

Du tillhör inget specifikt skyddsrum, vid krig eller höjd beredskap ska du söka upp ditt närmaste skyddsrum. Detta betyder att de skyddsrum som finns i våra fastigheter även kan användas av personer som inte bor i huset. Du behöver ingen låsbricka eller nyckel för att komma in i ett aktivt skyddsrum. MSB har en interaktiv karta över alla skyddsrum i Sverige.

Hitta ditt närmaste skyddsrum på Skyddsrumskartan (msb.se) Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

I ett iordningsställt skyddsrum ska det finnas vatten upptappat på kärl, värme, ventilation och toalettmöjligheter – däremot finns det inte till exempel mat eller filtar.

Bra att veta om skyddsrum (msb.se) Länk till annan webbplats.

I dessa fastigheter finns det skyddsrum:

Centrum: Bergsgatan 1C, Bergsgatan 26, Nygatan 37, Storgatan 46, Vegagatan 23, Östra Dalgatan 7 och 19.

Valhalla: Valhallavägen 38C, 38F, 38S, Valhallavägen 35A, 39A, 41A, 43A, 47A och 51E samt Torsvägen 3F.

Sörliden: Sörbyvägen 7, 11, 15, 19, 12 och 24 samt Andra Långgatan 25B och 29B.

Gullänget: Sörängetvägen 11A, 19, 21B, 10A och Gullvivevägen 2A.

Domsjö: Hammarvägen 3B, 7E, 11C, 13C, 15B och 17B.

Själevad: Myntvägen 5 A-B

Ett skyddsrum är till för att skydda civilbefolkningen i händelse av krig och är markerade med den internationella symbolen för civilt försvar. Det är en skylt med en orange ruta med en blå triangel. Ett skyddsrum skyddar från till exempel bomber, splitter, radioaktivitet och gas. Man ska kunna vistas säkert i ett skyddsrum i upp till två dygn. Svenska skyddsrum är endast avsedda för människor.

Skylt för skyddsrum
Hjälpte informationen på sidan dig?