Sopor och källsortering

I alla våra bostadsområden finns särskilda soprum för hushållssopor. I de flesta har vi dessutom återvinningsstationer för källsortering. Vi arbetar även för att införa separat sortering av matavfall i våra bostadsområden.

Källsortering

Om du sorterar och återvinner dina hushållssopor minskar avfallet och du bidrar till en bättre miljö. Att källsortera är alltså att värna vår miljö eftersom det sparar energi. Källsortera därför papper, kartong, färgat och ofärgat glas, plåt- och plastförpackningar och lämna i källsorteringshuset.

Läs mer om hur du källsorterar på FTI, Förpacknings- och Tidningsinsamlingens webbplatslänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Grovsopor

Grovsopor är stora saker som inte går ner i din soppåse, till exempel möbler, cyklar, stora leksaker och barnvagnar. Övikshem har ingen möjlighet att ta hand om dina grovsopor; dem tar du själv till någon av Mivas fem återvinningscentraler i kommunen. Du kan kostnadsfritt lämna dina grovsopor på återvinningscentralerna. Det finns återvinningscentraler i Må, Bjästa, Bredbyn, Björna och Husum.

Om du inte har möjlighet att själv frakta dina grovsopor till återvinningscentralen kan du mot en avgift beställa hämtning av grovsopor och elektronik på Mivas webbplatslänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster eller via deras kundtjänst på tfn 0660-330 400.

Matavfall

Matavfall är sådant som blir över då du lagar mat eller har ätit. Vi har i de flesta av våra bostadsområden separat insamling av matavfall. Kärlen för sortering av matavfall ser olika ut beroende på område, antingen som ett brunt kärl eller som djupbehållare. Genom att sortera ditt matavfall minskar restavfallet och du bidrar till en bättre miljö!

Hittade du den information du sökte?