Sju tips för en härlig hemester i Höga Kusten
Nu är det sommar och semestertider. Visste du att Höga Kusten anses vara en av Europas hetaste destinationer? Du behöver alltså inte åka särskilt långt för att njuta av storslagna vyer, fantastisk mat och spännande arrangemang. Passa på att semestra i vårt vackra världsarv, här finns massor att göra.
Vi ger dig de sju bästa tipsen för en perfekt "hemester".
Storslagna vyer i Skulebergets naturreservat
Ett givet besöksmål på din hemester är såklart Skulebergets naturreservat, både mytomspunnet och vida känt för sina vandringsleder och hänförande utsiktspunkter. Det går att vandra lederna i flera dagar men om du vill göra ett lite kortare besök rekommenderas Höga kustenstigen som är 2,5 kilometer lång. Den börjar i FriluftsByn och tar dig upp på toppen. Har du barn med dig kan du be om ett vandringspass här, då får barnen ett diplom på toppen!
Väl uppe unnar du dig en våffla eller så har du din egen picknickkorg. Missa inte utsiktplatån på norra sidan! Kolla också in Rövargrottan. Det bodde aldrig några rövare här, däremot förvarade de enligt sägnerna stulet gods i grottan.
Magiskt och mystiskt i Skallbergsgrottorna
Skallberget reser sig 260 meter över havet och erbjuder en storslagen utsikt. Här finns ett fantastiskt grottsystem med skrevor som bildades för tusentals år sedan då havets vågor slog in mot Skallberget och vittrade sönder stenen. Så småningom lyfte landhöjningen grottorna långt ovanför kustlinjen. Du bör ha hyfsad fysik för att gå ned i grottorna och inte ha fallenhet för cellskräck. Det är endast huvudgrottan som är iordningställd för besökare. Den är en av landets längsta och mest lättillgängliga urbergsgrottor. Uppe på berget finns en stuga med övernattningsmöjligheter.
Pittoreska konstnärsmekkat Nordingrå
Ett besök i Nordingrå är inte komplett utan Mannaminne, detta fantastiska allkonstverk som konstnären Anders Åberg skapade under flera decennier. Bila sedan omkring på småvägarna och kolla in både loppisar och konstnärslyor. Halvön är en konstens Mekka och konstnärer har i generationer vallfärdat hit för att söka fånga det magiska ljuset. Många konstnärer har sina gallerier öppna, kolla tex Galleri Orsta. Håll utkik efter loppisskyltar, de finns här och där.
Naturnära vandring till Själandsklinten
Parkera bilen vid Gårdsbutiken och följ skyltningen till Själandsklinten. Den ingår i en av etapperna på Världsarvsleden. Vandringen tar ungefär en halvtimme och på vägen upp finns en kallkälla. Väl uppe får du en vy av Höga Kusten som är oslagbar. Raststugan byggdes av byns ungdomar på 40-talet och det finns gästböcker kvar från den tiden. Här finns en grillplats där du kan laga lunch. Vill du inte det kan du njuta av den goda maten som finns på Gårdsbutiken, restaurang Lustgården är med i White Guide. Avsluta med att strosa runt bland plantor, kryddor och lantlig inredning. Kanske köper du med dig lite marmelad till kvällens ostbricka?
Naturdramatik på Högbondens fyr
Högbonden är en av de mytomspunna platser som många upptecknare och forskare skrivit om. Sägnen säger att Högbonden blev till när en jätte i vredesmod kastade en sten ut i havet. Du kan välja att åka ut bara över dagen, eller boka ett rum på vandrarhemmet. Turbåtar till ön avgår 4 gånger om dagen från Barsta hamn eller Bönhamns hamn. I Bönhamn finns också konstverket ”Passage”, en stentrappa uthuggen i en strandklippa som just nu ligger till största delen under vattenytan. Trappan kommer genom landhöjningen sakta att resa sig ur havet. Den har fem steg, varje steg har en höjd av 24 cm – motsvarande en generation.
Ådalen sett från en båt
Ådalen 3 utgår från antingen Sandslån, Härnösand eller Kramfors. Ett tips är att du väljer Sandslån som är ett kulturhistoriskt intressant besöksmål. Här låg världens största timmersortering och hela byn påminner om Saltkråkan.
På MS Ådalen får du uppleva Ådalens spännande historia, du får se den mäktiga Höga Kusten-bron från flera håll och den vackra Norafjärden.
Ett hemligt underjordiskt fort
Djupt ned i Storråberget på Hemsön ligger en av landets bäst bevarade försvarshemligheter. Hemsö fästning var på sin tid ett topphemligt underjordiskt fort och en av Kalla Krigets största försvarsanläggningar. Idag är fortet en turistattraktion för både vuxna och barn som söker få sitt lystmäte av spänning. Hemsö fästning drivs sedan 2009 som museum och besöksmål med guidade turer dagligen under sommaren. Från fästningen är det fri sikt långt ut över Bottenhavet och utmed Höga kustens rand.