Även om badrummet är ett våtrum bör du vara försiktig med vattnet så att det inte uppstår vattenskador. Sätt upp ett duschdraperi så att duschvattnet inte skadar resten av badrummet. Det är inte tillåtet att göra hål i badrummets väggar eftersom det ökar risken för vattenskador.
Undvik dålig lukt genom att rengöra golvbrunnen och vattenlåset i tvättstället samt under badkaret med jämna mellanrum.
Badrumsskåpet tillhör lägenhetens standardutrustning och ska lämnas kvar i lägenheten när du flyttar.
Duschdraperi är inte standard i lägenheten. Du bör sätta upp ett sådant så att inte duschvattnet skadar resten av badrummet.
Balkongen är en bra plats att vädra kläder eller koppla av på. Du får däremot inte vädra/skaka mattor, grilla eller mata fåglar på din balkong. Fåglarnas spillning skräpar ner och maten drar till sig råttor.
Balkonglådor ska hänga på insidan av balkongräcket och om du vill sätta upp markiser kan du få praktiska tips av områdets fastighetsvärdar.
Av säkerhetsskäl är det inte inte tillåtet att tända marschaller på balkongerna.
Du ansvarar även för att skotta bort snö på din balkong. Tänk på att om du låter snö ligga kvar för länge är det stor risk att det förvandlas till is som är svår att få bort.
Parkera inte barnvagnen i trapphuset eller entrén eftersom den kan hindra grannar och utryckningspersonal att komma fram. I vissa hus finns särskilda parkeringar för barnvagnar.
Viktigt! Om det börjar brinna måste trapphus och entréer vara framkomliga.
Parkera alltid din cykel i cykelstället eller i cykelrummet. Du får inte parkera cykeln i trapphus eller entréer eftersom dessa måste vara fria om utryckningspersonal behöver komma fram.
I cykelrummet är det inte tillåtet att parkera el-fordon, el-rullstolar, mopeder eller likanade fordon.
Husets entré ska vara låst på nätterna. Det är inte tillåtet att ställa upp dörren eftersom obehöriga kan komma in och orsaka skadegörelse.
Entréer, trapphus, källar- och vindsgångar måste vara fria från saker så att brandkår, ambulans- och räddningspersonal kan komma fram. Du får därför inte använda dessa utrymmen till förvaring.
Om du har fest hemma är du ansvarig för att grannarna inte blir störda. Prata gärna med dina grannar innan du har fest.
Fläkten ovanför spisen är en viktig del i din lägenhets ventilationssystem. Rengör filtret i fläkten en gång i månaden eller oftare vid behov. Diska filtret i vanligt diskmedel eller i diskmaskin. Se även till att ventilen i badrummet är rengjord.
Obs! Du får inte ändra på ventilens inställning, eftersom det kan påverka både din och dina grannars ventilation.
Se lediga garage under Lediga fordonsplatser. Tänk på att du inte får förvara brandfarliga vätskor eller gaser i garaget!
I många av våra bostadsområden har vi grillringar. Se till att röken från grillen inte irriterar din omgivning. Du får inte grilla på din balkong eller altan då matos kan uppfattas som störande för dina grannar.
Gräsmattorna i området är till för alla som bor där. Använd gärna ytorna för lek, spel och gemensamma aktiviteter.
Det är inte tillåtet att parkera bilar eller andra fordon på gräsytorna. Vi vill kunna klippa gräset utan hinder.
Under den tid du bor hos oss måste du ha en hemförsäkring. En hemförsäkring är en bra investering om något skulle hända, oavsett om du är drabbad eller vållande av skada. Vill du jämföra olika försäkringar kan du göra det på konsument.se.
Hiss finns i vissa hus som har mer än två våningar. Många är beroende av hissen för att kunna komma till och från sin lägenhet. Därför får den aldrig blockeras eller hissdörren ställas på glänt.
Hjälp oss att hålla hissarna rena och fräscha!
Du är ansvarig för dina husdjur. Tänk på att andra kan vara rädda eller allergiska, därför får du inte ta med ditt husdjur till tvättstugan. Hundar ska alltid vara kopplade inom bostadsområdet och i trapphuset. Se till att din hund eller katt inte gör sina behov i trapphuset, på gården eller vid barnens lekplatser.
I studentrummen får du inte ha husdjur.
Gångar och trappor i källar- och vindsutrymmen är viktiga utrymningsvägar. Du får därför inte använda dessa utrymmen till förvaring och lagring. Observera att du aldrig får blockera husets utrymningsvägar.
En del av våra hus har vindsförråd och andra har källarförråd. Se till att du har ett godkänt lås på ditt förråd och titta gärna till förrådet med jämna mellanrum. Om du har ditt förråd i källaren, tänk på att int ställa dina saker direkt på golvet eftersom golv i källare ofta blir fuktiga.
Viktigt! Av säkerhetsskäl får du inte förvara motorfordon eller brandfarliga ämnen i förrådet.
Du får själv tapetsera och måla i din lägenhet om du gör det på ett yrkesmässigt sätt.
Tips: gör ett litet kryss i tapeten och vik undan kanterna innan du borrar. Då kan du lätt spackla igen hålet och klistra tillbaka tapetkanterna när du tar bort tavlor, speglar eller annat som du hängt upp på väggarna.
När du flyttar in hämtar du nycklarna, oftast tre stycken, hos kundcenter. För att du ska kunna kvittera ut dina nycklar måste du visa upp hyreskontraktet och ett kvitto på att din första hyra är betald.
Om du behöver fler nycklar måste du ha en rekvisition från kundcenter. Låssmeder och nyckeltillverkare gör inga kopior utan en rekvisition. Nyckelkopiorna får du betala själv.
När du flyttar ska du lämna tillbaka alla lägenhetens nycklar till kundcenter.
Marken inom våra bostadsområden räknas som enskild mark. Övikshem har anlitat ett bevakningsföretag som ska se till att parkeringsbestämmelserna följs.
Kontakta kundcenter för att hyra en p-plats till din bil. Om ditt fordon är felparkerat får du betala böter. Parkera därför alltid inom markerade platser, följ anvisningar på skyltar inom området och tala om för dina gäster var de kan parkera.
Obs! Det är enligt lag förbjudet att lämna strömförande kabel kvar i eluttaget för motorvärmare. Övikshem tar alla dessa kablar i förvar.
Du ansvarar för underhållet av de persienner som finns i din lägenhet. Om du väljer att sätta in nya persienner ska dessa monteras på ett korrekt sätt. Har du nyligen fått nya fönster i din lägenhet och persiennerna går sönder ska du göra en felanmälan, vi kontrollerar då om persiennerna har någon garantitid kvar och därmed ska ersättas av fönsterleverantören.
Du får inte röka vid entréer, lekplatser samt i trapphus, hissar, tvättstugor, torkrum eller i andra gemensamma utrymmen i våra hus.
Om socker eller mat med hög sockerhalt spills över en keramisk kokplatta som är varm, torka omedelbart eller ta bort det med en rakbladsskrapa, även om matlagningszonen fortfarande är varm. Detta för att förhindra skador på hällens keramiska yta. Använd inte rengöringsmedel eller andra rengöringsmedel för att rengöra en varm glaskeramikhäll eftersom detta kan skada ytan. Var försiktig så att du inte bränner dig på den varma ytan.
Använd inte kärl i aluminium eller plast på varma värmezoner. Placera inte folie eller plastföremål på den glaskeramiska plattan.
Så här sköter du en glaskeramikhäll (öppnas i nytt fönster)
Vi månar om våra hyresgästers säkerhet och tillåter därför inte att studsmattor, badbassänger eller andra lekredskap så som egna rutschkanor, gungor mm ställs upp på vår mark. Som markägare står vi som ytterst ansvarig för de skador som kan uppkomma vid användning av dessa. Uppsättning av studsmattor och badbassänger försvårar dessutom skötsel av våra grönområden. Vi hänvisar istället till de lekparker som finns i de flesta av våra bostadsområden.
Som hyresgäst i ett flerfamiljshus måste man acceptera ljud som hör till ett normalt liv. Om störningarna är onormala ska du alltid kontakta kundcenter. Om du blir störd på kvällen eller natten ska du ringa till vår fastighetsjour på tfn 0660-29 93 65.
Enligt hyresavtalet är du som hyresgäst skyldig att noga följa Övikhems ordningsregler, vid konstaterad störning får du som ansvarig hyresgäst betala 1200 kr för utryckning från vaktbolag.
Ett trevligt trapphus gör ett gott intryck, både på dig själv och på dina besökare. Hjälp till att hålla trapphuset rent och snyggt. Det är inte tillåtet att ställa cyklar, barnvagnar eller annat som hindrar framkomligheten i trapphuset. Det är inte heller tillåtet att röka i trapphuset.
Du får ha en egen tvättmaskin i lägenheten men du måste anlita en behörig installatör som kopplar in maskinen. Tvätta inte mellan klockan 22.00‑06.00 eftersom vibrationerna från centrifugeringen kan störa dina grannar.
Vi kallar vårt underhållssystem för Valfritt lägenhetsunderhåll - VLU. Det innebär att underhållet inte längre automatiskt ingår i hyran. Du bestämmer alltså själv om, när och hur du vill att målning, tapetsering och golvunderhåll ska utföras i din lägenhet. I praktiken betyder det att hyran kan hållas lägre.
Du kan beställa underhållsarbetet hos Övikshem till konkurrenskraftiga priser. Om du vill göra arbetet själv kan du, om du visar upp ditt hyreskontrakt, köpa färg och tapeter till rabatterade priser hos den leverantör som vi har avtal med.
Utöver målning och golvarbeten kan du beställa andra åtgärder, exempelvis byte av skåpluckor. Sådana åtgärder kan du betala kontant eller genom avbetalning i 3, 6 eller 12 månader.
Du kan få standardhöjande produkter i din lägenhet, som till exempel en installation av golvdiskmaskin. Standardhöjande produkter höjer lägenhetens grundstandard, och innebär att din grundhyra blir högre.
Om du låser dig ute under dagtid kan du kontakta kundcenter. Om det händer på kvällen eller under helgen kan du kontakta vår fastighetsjour på tfn 0660-29 93 65. För att få dörren upplåst måste du kunna visa din legitimation samt betala en kontant upplåsningsavgift.
Om du har utebelysning på din uteplats måste den vara anpassad för utomhusbruk och anslutas till jordade uttag.
Luften i din lägenhet byts i princip ut varannan timme. För att ny luft ska komma in måste friskluftventilerna vara öppna. Rengör gärna ventilerna men ändra inte ventilernas inställning. Ändringar kan påverka både din och dina grannars ventilation. Obs! Vissa fastigheter har självdrag.
Vi kan i vissa fall tvingas säga upp boende från våra lägenheter. Det sker när den boende uppenbart och upprepade gånger bryter mot våra ordningsregler eller missbrukar sitt hyreskontrakt. Om du inte betalar hyran i tid är det också grund för uppsägning.